Aktieonderzoek in de Pantanal

Regenboog Advies was betrokken bij een groot onderzoek naar de problemen rond de Taquari-rivier in de Braziliaanse Pantanal (groen/ geel op de kaart).

220px-Pantanal_55.76W_15.40Spantanal-a-maior-area-alagada-do-mundo

Het verzoek van de Brazilianen was ‘Hoe voorkomen we dat de lager gelegen regio van de rivier, dat nu onderloopt vanwege boskap in het hoger gelegen deel, niet verder aangetast  wordt, zowel ecologisch als sociaal/ economisch’. Zie Onderzoeksprogramma Embrapa

Een team met Nederlandse en Braziliaanse experts werd gevormd en Helena Imminga Berends milieueconoom van Regenboog Advies mocht een sociaal economische analyse maken. Ze ging er twee keer naar toe, de eerste keer om lezingen te geven en de tweede keer om interviews te houden en duurzame scenario’s te ontwikkelen. Artikel over lezing Helena op Embrapa  

Interviews op een centrale plein

Omdat er geen goede cijfermatige gegevens bleken te zijn, hield Helena  interviews met sleutelfiguren: vissers, toerisme operators, grondeigenaren, schrijvers, ambtenaren, onderzoekers, sociale instellingen, etc. Daarnaast wilde Helena (geboren en opgegroeid in Brazilië) ook ‘gewone’ mensen horen.

 

Helena deed dan ook een oproep via regionale TV- en radiozenders en vroeg de bevolking om hun inzichten en belevingen te komen vertellen op een centrale plein van Corumbá. Helena had slechts 4 vragen (en liet 4 pictogrammen zien).

EEN OOG, met de mondelinge vraag: Wat zie je gebeuren in dit gebied?

EEN HART: Wat doet dat met je. wat betekent dit gebied voor jou?

EEN WOLK: Wat is je droom voor dit gebied?

De vier tekeningen die (een voor een) gebruikt werden bij de vier vragen

EEN RONDJE MENSEN: Wat moet daarvoor gebeuren?Op basis van de antwoorden kon Helena drie scenarios maken voor het gebied. Deze werden vervolgens mee genomen in de beleids- en politieke discussies.

Deze methode werkte erg goed omdat daardoor de mensen eerst de feiten vertelden, dan hun gevoel, dan een analyse gaven om tenslotte over aktie te spreken. Zo kwamen de mensen met een eigen antwoord, belangrijk omdat de problematiek van het gebied zeer politiek geladen was. De rivier stroomt door twee bestuurlijk zelfstandige regio’s, met als extra eigenaardigheid dat de grootgrondbezitters zich bevinden in de regio van de oorzaken, en de kleine gedupeerde eigenaren (waar de overstromingen zijn) bevinden zich beneden-riviers.  Dus Helena wou de feiten en de beleving en niet ‘vaststaande politieke overtuigingen’.

Hier het eind rapport (Pantanal-Taquari: Tools  for a decision support system) : Taquari/ Pantanal report

In dit project werd samengewerkt met ITC in Enschede. Andere onderdelen van het project zijn uitgevoerd door Alterra in Wageningen en Delft Hydraulics.

Referenties:
Dr. ir. Luc Boerboom, ITC (International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation) Enschede en Dr. Rob Jongman, Alterra, Wageningen.

Laat een reactie achter